POSTPONEMENT OF “SHORTCALL” PROCEEDINGS AT THE KUALA LUMPUR HIGH COURT DURING THE MCO PERIOD
Circular No: 018 /2021
Date: 2 February 2021

Dear Members of the Kuala Lumpur Bar and Pupils-in-Chambers,

The Kuala Lumpur Bar Committee has just received a notification via email from Puan Norazlin Othman, Deputy Registrar of the Kuala Lumpur High Court (Bahagian Kuasa-Kuasa Khas 1) regarding the above matter.

Please take note that as the BKK counter at the Kuala Lumpur High Court is closed during the MCO period, dates for all “Shortcall” had to be vacated and the pupils concerned will be notified of the new dates, once fixed.

The same goes for the submission of the 32 copies of Borang 2 i.e. the Notice Of Posting which could not be physically received by the BKK counter during the MCO period. However, the submission of the Borang can be done by way of courier to the Kuala Lumpur Courts which would be processed when the BKK counter resumes operation.

The said notification is reproduced below for your attention and information.

Rajsurian Pillai
Chairperson
KLBC Pupils Committee


Salam sejahtera.

En. Hafiz dan Pn. Indra,

Dengan hormatnya saya merujuk perkara di atas.

2. Seperti yang dimaklumi, semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 2.0) yang akan berakhir pada 4.2.2021, Kaunter BKK di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur tidak beroperasi dan kami diarahkan bekerja dari rumah.

3. Bagi prosiding shortcall, PDK dikehendakki datang ke kaunter untuk membuat semakan kertas kausa mereka sama ada telah ‘regular’ atau memerlukan pindaan, sebelum perintah dapat diberikan. Oleh kerana PKP 2.0, PDK tidak dapat berurusan di Kaunter dan tarikh shortcall terpaksa dilapangkan sehingga tarikh yang baru ditentukan dan dimaklumkan kepada mereka.

4. Begitu juga dengan penghantaran Borang 2 iaitu Notis untuk penampalan sebanyak 32 keping yang akan dihantar ke Mahkamah negeri untuk penampalan, tidak dapat diterima oleh Kaunter BKK. Oleh itu penghantaran boleh dibuat secara kurier ke Mahkamah Kuala Lumpur dan akan diproses apabila pejabat kami beroperasi seperti biasa nanti.

Mohon perkara ini dimaklumkan kepada PDK dan semua yang terlibat.

Tuan Harmi,
Sukacita saya mohon agar kandungan emel ini dimasukkan ke dalam portal MKL untuk makluman semua yang terlibat.

Sekian, terima kasih

Norazlin Othman
Timbalan Pendaftar
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur
Bahagian Kuasa-Kuasa Khas 1
e-mel : norazlin@kehakiman.gov.my
Tel. pejabat : 03-62094257

Kuala Lumpur Bar Committee

ADVERTISE WITH US

Advertise

CONTINUE THE CONVERSATION ON


Kuala Lumpur Bar Committee
+603 2693 1440
klbc@klbar.org.my
Unit 4.02, Level 4
Wisma Badan Peguam Malaysia*
No. 2, Leboh Pasar Besar
50000 Kuala Lumpur